Većina vjerovatno razumije da od načina ishrane zavisi naše opšte stanje. A koliku ulogu u svemu tome imaju proteini? Nutricionisti napominju da su oni u direktnoj vezi sa skokovima šećera u krvi. To se jasno vidi iz toga što glukoza skače nakon svakog obroka. I mada ne postoji jedinstveni recept za sve dijabetičare, neophodno je da pratimo unos ugljenih hidrata i šećera, ali to svakako nije dovoljno. Idealno bi bilo da imamo svoj plan ishrane koji nam odgovara i da je on usklađen sa fizičkom aktivnošću.
Kako proteini utiču na nivo glukoze?
Protein je, uz ugljene hidrate i masti, jedan od tri primarna makronutrijenta za proizvodnju energije. Pomaže tijelu u formiranju novog tkiva, razvoju mišića i popravljanju oštećenja. Osim toga, on je komponenta svake ćelije u našem tijelu i čini oko šestinu naše ukupne tjelesne težine. Vašem tijelu su potrebni proteini da bi pravilno funkcionisalo i obavljalo dnevnu rutinu.
Temom povezanosti proteina i visokog šećera u krvi bavili su se i naučnici sa Harvarda i oni su upravo objavili studiju na kojoj su radili nevjerovatnih 12 godina. Rezultati ove studije pokazali su da u prosjeku pojedinci koji jedu naizgled uobičajenih 90 grama životinjskih proteina dnevno imaju između 6–17 odsto veće šanse da imaju visok šećer u krvi i da im se dijagnostikuje dijabetes tipa 2.
A za one kojima je već dijagnostikovan dijabetes, povećano unošenje proteina može dovesti i do drugih neželjenih efekata poput velikih količina zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Stoga napravite svoj individualni plan ishrane imajući u vidu i ova otkrića kako biste bili sigurni da previše proteina ne poremeti vaše opšte zdravstveno stanje.
Da li protein snižava šećer u krvi?
Proteini imaju mali uticaj na nivo šećera u krvi. U stvarnosti, proteini pomažu u održavanju šećera u krvi stabilnim usporavanjem apsorpcije ugljenih hidrata i šećera. Čini se da se uticaj na nivo glukoze u krvi javlja postepeno tokom nekoliko sati jer se proteini razlažu u glukozu sporije od ugljenih hidrata. Ali kada je u pitanju unos proteina, sve je u ravnoteži.
Dva glavna oblika proteina su oni dobijeni iz životinjskih proizvoda i oni dobijeni iz biljaka. Prekomjerna količina životinjskih proteina u ishrani može potencijalno povećati rizik od povećanja nivoa šećera u krvi tokom vremena.
Neke proteinske namirnice takođe sadrže ugljene hidrate, kao što su mlijeko, jogurt i sir, i one će uticati na nivo glukoze u krvi, ali ih i dalje treba uključiti u zdravu ishranu. Ishrana bogata biljnim proteinima može pomoći da se ovaj rizik malo smanji.
Kako protein podiže nivo insulina?
Insulin je neophodan tijelu da bi omogućio da se glukoza kreće iz krvnih sudova u ćelije koje zahtijevaju energiju. Prilično je poznato da konzumiranje ugljenih hidrata izaziva oslobađanje insulina. Međutim, većina ljudi nije svjesna da protein izaziva sličnu reakciju.
Meso i jaja, koja su bogata proteinima i skoro bez ugljenih hidrata, imaju visok nivo insulinskog indeksa uprkos niskom glikemijskom indeksu. Drugim riječima, meso i jaja ne izazivaju skok šećera u krvi kao što to čini većina ugljenih hidrata, ali izazivaju značajno povećanje nivoa insulina.
Štaviše, hrana sa visokim sadržajem proteina često aktivira insulin na isti način kao i hrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, ako ne i više. Razmotrite sljedeći scenario – konzumacija govedine i ribe proizvodi istu količinu insulina kao smeđi pirinač. Sir, govedina i riba oslobađaju više insulina po kaloriji nego bijela ili braon tjestenina.
Koji je preporučeni nivo glukoze za dijabetičare tipa 2?
Visok nivo glukoze u krvi, poznat i kao hiperglikemija, karakteriše se kao nivo glukoze u krvi koji je 160 mg/dl ili veći od vašeg ličnog ciljanog nivoa glukoze u krvi.
Koji su normalni nivoi proteina?
Kao dio redovnih zdravstvenih pregleda, radi se test ukupnog proteina. Test određuje ukupnu količinu proteina u krvi, sa naglaskom na nivoe albumina i globulina. Normalni nivoi proteina trebalo bi da budu između 6 i 8 grama po decilitru, ali ovaj raspon se može malo razlikovati u različitim laboratorijama. U nekim posebnim slučajevima, ovaj test može naručiti ljekar.
Šta to znači ako je moj nivo proteina visok?
Ako su rezultati testa ukupnog proteina nepravilni, mogu biti potrebni dodatni testovi da bi se utvrdilo koji proteini su abnormalno visoki ili niski. Ovo će omogućiti precizniju dijagnozu. Visok rezultat može značiti dehidraciju ili hroničnu upalu. Ponekad je to pokazatelj ozbiljnijih stanja kao što je rak koji uzrokuje abnormalno akumuliranje proteina.
Šta uzrokuje nizak nivo proteina u krvi?
Nizak nivo se javlja zbog nepravilne apsorpcije proteina. Ovo može ukazivati na probleme sa jetrom ili bubrezima. U slučaju da su nivoi albumina niži od 3,4 g/dl, to može biti povezano sa smanjenjem efikasnosti lijekova za ulcerozni kolitis. Nizak nivo albumina može izazvati komplikacije tokom i nakon operacije.
Vaš zdravstveni radnik može predložiti lični ciljani opseg glukoze ako vam je već dijagnostikovan dijabetes melitus. Vaša briga o dijabetesu često zahtijeva promjene u načinu života. Da biste uspješno održavali kontrolu šećera u krvi, vaši dani treba da se sastoje od zdravog načina života, redovne fizičke aktivnosti i potencijalnog gubitka težine.
Šta je dobar nasumični nivo glukoze?
Nasumični test glukoze je jedan od načina da se utvrdi koliko glukoze ili šećera cirkuliše u nečijoj krvi u bilo kom trenutku dana. Prema Američkom udruženju za dijabetes (ADA), referentne vrijednosti za „standardni“ nasumični test glukoze kod prosječne odrasle osobe su:
- 80–140 mg/dl – normalan nivo
- 140–200 mg/dl – preddijabetes
- 200 mg/dl i više – mogući dijabetes
Međutim, za tačniju dijagnozu, ljekar će obično ponoviti test drugog dana. Da bi pomogao u potvrđivanju dijagnoze, može naručiti različite vrste testova, kao što su test glukoze natašte. Takođe, treba uzeti u obzir i starost osobe.

