blog-slajder01.png
Blog o:

● Dijabetesu
● Zdravlju
● Ishrani
● Novitetima

Riba i dijabetes

Riba i dijabetes

Riba je odličan izvor proteina, omega-3 masnih kiselina i vitamina D, a smatra se korisnom za naše kosti, kožu, oči i nerve.
Kao i mnoge druge grupe namirnica, riba je tokom godina izazivala određene zdravstvene zabrinutosti, kao što su brige oko nivoa žive, ali nutricionisti ističu da su rizici povezani s konzumiranjem ribe mali u poređenju sa njenim prednostima.

Preporučeni unos ribe
NHS (Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije) savjetuje da se jedu najmanje dvije porcije ribe nedjeljno, od čega barem jedna treba biti plava riba.
Jedna porcija se smatra 140g spremljene ribe.

Zdravstvene prednosti ribe
Riba je dobar izvor proteina i omega-3 masnih kiselina.
Masna riba je naročito bogata omega-3, zbog čega se preporučuje da se jede barem jedna porcija plave ribe sedmično.
Omega-3 je esencijalna masna kiselina koja je povezana sa poboljšanjem zdravlja srca.
Riba je takođe dobar izvor vitamina D, koji pomaže u održavanju zdravih kostiju, kao i vitamina B2, koji je dobar za kožu, oči, crvena krvna zrnca i nervni sistem.
Tijelo većinu vitamina D proizvodi iz holesterola u koži kada je izložena suncu, ali prehrambeni izvori vitamina D uključuju i jaja i mliječne proizvode.

Riba i ishrana kod dijabetesa
Riba je dobra namirnica za osobe koje imaju dijabetes. Protein obezbjeđuje dio energije, a omega-3 može pomoći zdravlju srca.
Nizak nivo vitamina D je čest kod osoba sa dijabetesom, pa je uključivanje ribe u ishranu dobar način da se poveća unos ovog vitamina.
Naučnici su pretpostavili da konzumacija ribe može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Međutim, nije jasno da li se riba sama po sebi može izdvojiti kao faktor prevencije, jer viši unos ribe može biti samo odraz zdravije ishrane uopšte.

Zdravstveni rizici konzumiranja ribe
Viši nivoi žive nalaze se u određenim vrstama ribe, uključujući ajkulu, sabljarku, marlina i tunu.
Nivoi žive u većini riba nijesu opasni, ali NHS savjetuje trudnicama i dojiljama da ne jedu:

  • Ajkulu
  • Sabljarku
  • Marlina
  • Svježu tunu (ali konzervisana tuna se može konzumirati u umjerenim količinama)

Alergije na ribu i morske plodove su relativno česte, odmah iza alergija na jaja i kikiriki.
Simptomi alergije mogu uključivati mučninu, povraćanje, stomačne grčeve i proliv.

Higijena, rukovanje i čuvanje
Konzumiranje sirove ili nedovoljno pečene ribe može dovesti do trovanja hranom.
Ostrige se često služe sirove i zbog toga predstavljaju veći rizik u odnosu na termički obrađenu ribu.
Sirova riba treba da se drži odvojeno od ostalih namirnica. Ruke treba oprati nakon rukovanja sirovim mesom ribe, kao i sve posude i pribor koji su bili u kontaktu s njim.